<![CDATA[MAKUVANKKURI - Ajankohtaista]]>Wed, 23 Oct 2019 04:02:42 +0300Weebly<![CDATA[Uusi pysäkki Joensuun Tiedepuistolle]]>Tue, 12 Mar 2019 23:17:57 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/uusi-pysakki-joensuun-tiedepuistolle
Uusi pysäkki Joensuun Tiedepuistolla! Pysähdymme parillisten viikkojen maanantaisin (18.3., 1.4., 15.4., 29.4.) klo 11.00-11.45 rakennus 4B:n edustalla, Linnunlahdentien puolella. Tervetuloa!
]]>
<![CDATA[Vuonoksen Jäätelöstä Jäätelövankkuri - jäätelötehdas Polvijärvelle]]>Wed, 12 Dec 2018 13:55:29 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/vuonoksen-jaatelosta-jaatelovankkuri-jaatelotehdas-polvijarvelle
Lähiruokamyymäläauto Makuvankkurin toimintaa harjoittava Karjalaiset Vankkurit Oy ja outokumpulainen jäätelönvalmistaja Vuonoksen Jäätelö ovat solmineet jäätelötehtaan laitteistoa ja kalustoa koskevan kaupan. 

Jäätelönvalmistustoiminta siirretään Polvijärvellä sijaitsevaan tuotantotilaan. Uuden jäätelötehtaan toiminta käynnistetään alkuvuoden aikana ja uudistuneet jäätelöt tulevat markkinoille keväällä.

- Vuonoksen jäätelön tutut maut pysyvät suurilta osin valikoimassa. Kehitämme myös uusia reseptejä ja painotamme erityisesti paikallisten raaka-aineiden käyttöä. Valmistuksessa käytettävä maitokin tulee lähiseudun tiloilta, kertoo kauppias Teemu Virrantalo.

Jäätelön myyntiverkostoa kehitetään niin kauppojen kuin ravintoloidenkin parissa. 
- Haluamme, että maukas ja korkealaatuisista paikallisista raaka-aineista valmistettu jäätelö olisi herkuttelijoiden saatavissa niin lähikaupassa kuin ravintola-aterian jälkiruokanakin.
Kesällä myymme irtojäätelöä omasta jäätelökioskista. Makuvankkurin matkassa jäätelö kulkee tietenkin ympäri maakuntaa, Virrantalo jatkaa.

Vuonoksen jäätelö on valmistanut jäätelöä Outokummussa vuodesta 2010 alkaen. Päätös jäätelönvalmistamisen lopettamisesta syntyi kyläkauppiaina toimineiden yrittäjien siirryttyä toisen toimialan palvelukseen.

- Makuvankkurissa jäätelöön hyvin tutustuneena pidin tärkeänä, että jäätelönvalmistustoiminta pysyy Pohjois-Karjalassa. Paikallisen elintarvikealan kanssa päivittäin työskennellessämme syttyi kipinä myös oman valmistustoiminnan aloittamiseen, kertoo kauppias.
- Sitä paitsi minä pidän jäätelöstä, sanoo kauppiaan rouva Jemina Virrantalo viimeisen sanan.
]]>
<![CDATA[Joulukinkut kauppa-autosta lähelle]]>Fri, 05 Oct 2018 17:32:36 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/joulukinkut-kauppa-autosta-lahelle
Lähiruokamyymäläauto toimittaa lähellesi myös laadukkaan ja paikallisen joulukinkun!

Kinkut toimitetaan ennakkotilausperiaatteella ja niitä on rajallinen määrä - varaa omasi ajoissa! Kinkut ovat noudettavissa myymäläauton pysäkeiltä joulunalusviikolla (ma-to 17.-20.12. vakioreitillä ja pe-la 21.-22.12. Joensuussa).

Kinkut ovat vastuullisesti tuotettua laadukasta viljasianlihaa pohjoiskarjalaisilta ja pohjoissavolaisilta tiloilta ja ne leikataan Polvijärvellä ja Kuopiossa sijaitsevissa pienteurastamoissa. Kinkut ovat pakastamattomia ja tuoresuolattuja.

Lisätiedot ja varaukset

]]>
<![CDATA[TALVIAIKATALU VOIMAAN LOKAKUUSSA]]>Sun, 09 Sep 2018 13:55:55 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/talviaikatalu-voimaan-lokakuussaKesäaikataulumme on voimassa syyskuun loppuun asti. Lokakuun alussa pidämme parin viikon tauon ja jatkamme ajoa talviaikataulussa 15.10.2018 alkaen.

Talven ajaksi reitti supistuu jonkin verran - pitkien ajomatkojen päässä olevia pysäkkejä jää talvitauolle ja muutamia tiheään sijoiteltuja pysäkkejä jää pois. Aikataulu saadaan näin mahtumaan yhteen viikkoon ja pysäkit toistuvat viikottain samoina aikoina. Vuoroviikkoaikataulusta luovutaan ainakin talven ajaksi.

Aikataulu 15.10.2018 alkaen:

Maanantaisin
12.30-13.00 Kontiolahti
, Tori, Keskuskatu 21
13.50-14.20 Uimaharju, Tori, Pamilontie 45
14.50-15.20 Eno, Tori, Niskantie 19
16.00-16.30 Lehmo, Tori, liikekeskus, Sammalkatu 2
17.00-19.00 Joensuu, Kävelykatu, Kauppakatu 18-22


Tiistaisin
13.00-13.30 Hammaslahti
, Tori, Lastaustie 4
14.30-15.00 Tohmajärvi, Tori, Talluksentie 3
15.30-16.30 Kitee, Tori, Kauppatie 2
17.30-18.00 Reijola, St1, Vanha Valtatie 6
18.15-19.00 Hukanhauta, Neste, Niinivaarantie 101


Keskiviikkoisin
12.10-12.40 Vaivio
, Gaiju, Vaiviontie 75a
13.00-13.40 Ylämylly, Shell, Ylämyllyntie 77
14.00-14.45 Liperi, K-Market Neliapila, Keskustie 9
15.20-15.50 Viinijärvi, Linja-autoasema, Kauppatie 4
16.20-17.00 Outokumpu, Tori, Kummunkatu 4
17.30-18.00 Polvijärvi, Tori, Polvijärventie 2


Torstaisin
13.10-13.40 Kovero
, Maitolaituri, Koverontie 17
14.00-14.30 Tuupovaara, Taksiasema, Rekijoentie 1
15.20-15.50 Kiihtelysvaara, Tori, Joensuunväylä 11
16.10-16.40 Heinävaara, Holvin Puoti, Heinävaarantie 7
17.00-17.30 Selkie, Maitolaituri, Selkientie 34
18.00-18.30 Kulho, Tanssilava, Kuurna-Kulhontie 125
19.15-19.45 Sotkuma, Dalla Valle, Käsämäntie 5


]]>
<![CDATA[Makuvankkuri TV-uutisissa]]>Sun, 29 Jul 2018 22:14:36 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/makuvankkuri-tv-uutisissa
MTV Uutiset esitteli Makuvankkurin Kymmenen uutisissa 28.7.2018.
Picture
Katso video tästä!
]]>
<![CDATA[Tuottajaesittely - Niittykummun maatila]]>Thu, 08 Mar 2018 22:10:49 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/tuottajaesittely-niittykummun-maatila
​Oletko jo maistanut sirkkoja?

Perinteisten elintarvikkeiden tarjonnan lisäksi lähiruoka-auto huristelee ruokatrendien korkeimpien aaltojen harjalla tarjoten mahdollisuuksia myös aivan uudenlaisten tuotteiden kokeilemiseen.

Hyönteisravinnon myyminen sallittiin Suomessa vasta muutama kuukausi sitten. Niittykummun maatila oli jo valmistautunut muutokseen laajentamalla tuotantoaan kotisirkkojen kasvatukseen jo noin vuosi sitten. Sirkkojen lisäksi marjoja, vihanneksia, juureksia ja viljaa Joensuun Iiksenniityllä kasvattavat yrittäjät Hermanni Nieminen ja Sanne Seppälä haluavat tarjota markkinoille ekologisen ja eettisen vaihtoehdon lihakarjasta saatavalle eläinperäiselle proteiinille.

"Miljardit ihmiset maailmalla syövät hyönteisravintoa herkkunaan, eivät suinkaan nälän tai pakon edessä. Länsimaisessa ruokakulttuurissamme siihen ei ole kuitenkaan vielä totuttu", kertoo Niittykummun isäntä Hermanni Nieminen. Suomessa hyönteisten syöminen on tähän saakka totuttu kohtaamaan lähinnä Madventures-tyyppisissä uskalikkoseikkailuissa. Niittykummun tuvassa kahvilla istuva lähiruokakauppias kertoo, ettei ole vielä uskaltautunut maistamaan hyönteisravintoa. "Syöt sitä parhaillaan", huomauttaa talon väki siemennäkkäriä kahvinsa kera mutustelevalle kauppiaalle. Kynnys on siis ylitetty. Maistetaanpa heti kokonaista kuivattua sirkkaakin. Se maistuu miedon suolaiselta, ehkä hieman herkkusieneltä? Voimakasta tai ennalta kuviteltua erikoista makua sirkassa ei ole.

Niittykummun maatilan vanha kaarihalli näyttää ulospäin miltä tahansa varastolta. Mutta mikä on tuo rakennus rakennuksen sisällä, korkeilla jaloilla seisova kontti? "Se on sirkkakasvattamo. Yliopiston entinen pakastamo hankittiin tilalle alunperin mansikkakylmiöksi, mutta siitä tulikin lämpiö", kertoo isäntä. Lämpiössä lämpötila pidetään sirkoille suotuisassa noin +30 asteessa. Vaihtolämpöisten hyönteisten elintoiminnot hidastuvat viileämmässä. Periaateessa olisi mahdollista laittaa kasvattamo paussille vaikkapa viikonloppuloman ajaksi lämpötilaa laskemalla.
Sirkkojen tuotanto on ekologista viimeistä piirua myöten. Sirkat syövät salaattipakkaamon II-laatuisia salaatinlehtiä, jotka lähinnä esteettisistä syistä jäävät pois kaupan hyllyyn päätyvistä salaateista.
Sirkkakasvattamo on rakennus rakennuksen sisällä. Sen sisällä on kymmeniä pienoismaailmoja siistissä rivissä hyllyssä. Vierailijan käsitys ajasta ja paikasta hämärtyy nopeasti sirkkakasvattamon lempeässä 30 asteen lämpötilassa koirassirkkojen sirittäessä.
Kasvattamossa kukin sirkkayhteisö kasvaa omassa laatikossaan. Laatikoihin on kirjoitettu päivämääriä. Onneksi sirkat eivät osaa lukea, sillä päivämäärä kertoo, milloin laatikon asukkien päivät tulevat olemaan luetut. Tuolloin laatikko viedään kylmään, jolloin sirkat vaipuvat horrokseen tietämättöminä kohtalostaan.

Makuvankkurin valikoimasta on aluksi saatavilla kuivattuja kotisirkkoja miedosti suolattuina pienissä lasipurkeissa. Ne sopivat snäcksiksi tai vaikka salaatin sekaan. Kysynnän mukaan saatavilla on myös tuoreena pakastettua sirkkoja, jotka sopivat esimerkiksi paistinpannulla valmistettaviksi.
]]>
<![CDATA[Tuottajaesittely - Palviaisen tila]]>Wed, 28 Feb 2018 00:24:36 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/tuottajaesittely-palviaisen-tila
Elohopea on pudonnut 25 astetta nollan alapuolelle, kun lähiruokakauppias kurvaa Palviaisen tilan pihaan Lieksan Kylänlahdessa. Tuttavallisia Mangalitzasikoja pakkanen ei haittaa, vaan ne rientävät kummastelemaan piha-aitauksia isäntäväen seurassa lähestyvää kulkijaa.

Mangalitzalla on poikkeuksellisen paksu rasvakerros, joka suojaa sitä erinomaisesti kylmyydeltä. Kovallakin pakkasella eläimet viihtyvät paljon ulkona eivätkä tunnu kaipaavan edes tarjolla olevan pehkutäytteisen koppinsa suojaa. Ulkotarhaus tarjoaa sialle väljän elinympäristön laumansa seurassa sekä mahdollisuuden lajityypilliseen käyttäytymiseen maahan kaivautumisineen ja kieriskelemisineen.

Unkarista lähtöisin olevaa sikarotua kasvatettiin alunperin hoviherkuksi, josta se sittemmin levisi Euroopan suosituimmaksi sikaroduksi. Tehomaatalouden aika toisen maailmansodan jälkeen vähensi kuitenkin Mangalitzan suosiota rajusti, sillä se kasvaa hitaasti ja rasvan määrä verottaa ruhon lihakiloja. 1970-luvulla Mangalitzaa saattoi tavata lähinnä eläintarhoilla. Neuvostoliiton romahdettua Unkarissa havahduttiin rodun heikkoon tilaan ja ryhdyttiin toimiin sen elvyttämiseksi.

Palviaisen tilalla Mangalitza-sian kasvatukseen päädyttiin monen eläinlajin kotitarvekasvatuksen kautta. Henna ja Jari Palviainen aloittivat eläintenpidon hevosista ja koirista, josta se laajeni kanojen ja lampaiden kotitarvekasvatukseen. Sittemmin mukaan tulivat kalkkunat, kanat, ankat ja kesäpossut. Mangalitzaan Palviaiset ihastuivat oitis sitä kokeiltuaan ja kotitarvekasvatus laajeni yritystoiminnaksi. Henna ja Jari ovat halunneet tietää mitä syövät, miten eläin on kasvatettu ja kuinka sen matka lautaselle on kokonaisuudessaan sujunut. Heille tärkeää on tarjota eläimille lajinmukainen elämä sopivissa tiloissa, hyvä huolenpito sekä eläintä kunnioittava käsittely aina porsimisesta teuraaksi saakka.
Erityisen mielenkiintoinen on Spessupossun tarina. Spessu syntyi pahnueensa pienimmäksi rääpäleeksi ja erkani sisaruksistaan päätyen koirien seuraan. Vähitellen Spessu alkoi uskoa olevansa itsekin koira ja päätyi lopulta koirakoulun pentukurssille. Läpäisipä Spessu myöhemmin terapiakoirien Karva-kaveritestinkin hyvin arvosteluin. Spessu on käynyt monissa tapahtumissa rapsuteltavana eikä se edelleenkään välitä muiden sikojen seurasta. Sillä on oma lukaali navetassa muiden eläinten parissa.
Mangalitzan liha on erityisen herkullista ja sen aluksi hätkähdyttävän runsas rasva suussa sulavaa. Rasva onkin suuremmaksi osaksi hyvää tyydyttymätöntä rasvaa. Se myös mahdollistaa esimerkiksi ulkofileelle hitaan kypsentämisen ilman lihan kuivumista. Mangalitza onkin parhaimmillaan hitaasti valmistettuna, esimerkiksi uunin miedossa lämmössä kypsennettynä tai savustettuna.

Jäätietä öisen Pielisen yli kotiin karauttaneen kauppiaan valikoimaan päätyi reilu satsi Mangalitza-sian lihaa - fileitä, kassleria, lapakiekkoja, palvikylkeä, paisteja ym. Kokeile ja ihastu!
]]>
<![CDATA[Tuottajaesittely - Solasaippua]]>Wed, 21 Feb 2018 21:00:56 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/tuottajaesittely-solasaippua
Juuassa syntyy aitoa saippuaa perinteisin menetelmin luonnon monipuolisista aineksista

Solasaippua on lähtöisin Polvijärven Solan kylästä. Nykyään kolmisenkymmentä eri saippualajiketta valmistuvat Juuassa Leila ja Keijo Tuonosen saippuatehtaassa. Saippuavalikoima on häkellyttävän monipuolinen. Niin vartalon kuin hiusten pesuunkin sopivia saippuoita löytyy kaikille ihotyypeille.

Saippuaa on iät ajat tehty keittämällä rasvaa lipeän avulla. Solasaippuat valmistetaan kasviöljyistä- ja rasvoista, kosmetiikkalaatuisesta lipeästä ja puhtasta vedestä. Lisäksi saippuoissa käytetään luonnollisia kasvi- ja marja-aineksia. Eläinrasvaa käytetään muutama erikoissaippuan - kuten Metsän Kuningas -karhunrasvasaippuan - valmistuksessa. Solasaippuat eivät sisällä synteettisiä tai raakaöljypohjaisia väri-, haju-, säilöntä- tai puhdistusaineita tai muita lisäaineita.

Valloittavan tuoksunsa ja monet hyvät ominaisuutensa saippuat saavat monista luonnon aineksista, joita ovat anis, kehäkukka, minttu, appelsiini, laventeli, nokkonen, havupuiden eteeriset öljyt, terva, olut, hunaja, humala, kahvi, luonnon- ja luomumarjat, vasta muutaman mainitaksemme. Myös tuoksuttomia vaihtoehtoja löytyy. Niistä "Salojen Sauna" - luomusaippua on mitä aidoin saunasaippua, jota voi lämpimästi suositella yksinkertaista ja hyvää arvostaville saunan ystäville.

Jokainen Solasaippua pitää mukanaan tarinan sen synnystä ja sen valmistuksessa käytetyistä ainesosista. Joissakin niistä voi huomata pilkkeen saippuakauppiaan silmäkulmassa, kuten punaisin sydämin koristellussa "Sarvekas Lempo"-poronsarvijauhesaippuassa.
Erityisesti atooppisen iholle sopii loistavasti pakurikäävästä valmistettu saippua. Onpa tarjolla myös teen valmistukseen käytettävää pakurikääpää, todellista suomalaista superfoodia. Lisäksi valikoimasta löytyy arnicasta, mäkikuismasta, inkivääristä ja kamferista valmistettu hoitoöljy lihas- ja nivelvaivojen helpottamiseen sekä haavojen ja oireilevan ihon hoitoon sopivaa pihkavoidetta.​

Makuvankkurin valikoimasta löytyy aluksi ainakin 15 lajia saippuaa, pakuria, hoitoöljyä sekä pihkavoidetta.
]]>
<![CDATA[Avajaiset 24.3. ja aikataulut valmiit]]>Thu, 15 Feb 2018 17:37:20 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/avajaiset-243-ja-aikataulut-valmiit
Makuvankkurin avajaisia vietetään Joensuun kävelykadulla lauantaina 24.3. klo 9-15. Kauppa-auto on tuolloin vakiopaikallaan Kekäleen edustalla. Paikalla on myös esittelyteltta, jossa esitellään maakunnan pientuottajia maistiaisineen.

Sunnuntaina 25.3. jatkamme avajaisia klo 11-16 Polvijärven torilla.
Tiistaina 27.3. aloitamme säännöllisen reittiajon. Pysäkkiaikataulut löytyvät "Aikataulut ja reitit" -sivulta.
]]>
<![CDATA[Tuottajaesittely - GreenStreet JNS]]>Thu, 08 Feb 2018 13:06:39 GMThttp://makuvankkuri.fi/ajankohtaista/tuottajaesittely-greenstreet-jns
Esittelyvuorossa GreenStreet JNS ja herkulliset raakakakut

Kypsentämättömät ja erittäin ravintopitoiset herkut valmistuvat yrittäjäpari Emmi Hirvosen ja Tony Moision keittiössä Joensuussa. Kimmoke raakakakkujen tekemiseen on lähtenyt yrittäjien omasta kiinnostuksesta puhdasta ravintoa ja terveellistä elämäntyyliä kohtaan.

Raakakakkujen valmistamisessa käytetään laadukkaita ja mahdollisuuksien mukaan paikallisia raaka-aineita. Esimerkiksi puolukka-kinuskikakun puolukat ovat Emmin isoäidin poimimia. Vadelmalakusuklaakakun vadelmat tulevat kiteeläiseltä Ruutiaisen puutarhalta, jonka limonadeja löytyy myös Makuvankkurin valikoimasta.

Raakakakkujen valmistukseen käytetään marjoa, hedelmiä, pähkinöitä, hyviä rasvoja ja raakakaakaota. Raakakakut sopivat lähes kaikkiin ruokavalioihin, sillä ne ovat luonnostaan gluteenittomia ja vegaanisia eivätkä sisällä valkoista sokeria. Myös pähkinätön vaihtoehto löytyy valikoimasta.

Makuvankkurista löydät pakastetut raakakakkupalat ja kauttamme saat myös kokonaiset raakakakut esimerkiksi juhliin. Pakastettu kakku säilyy useita kuukausia ja sulaneenakin pari-kolme päivää.
Makuvaihtoehtoina ovat: 
Berry Me - puolukkakinuski (pähkinätön)
Be Nuts - pähkinäsuklaa
Tango Mango - mangositruuna
Liq My Rasberry - vadelmalakusuklaa
Mint 2 Be - Minttusuklaa
Unbeetable - Punajuuri-inkiväärisuklaa
- joista suosituimmat päätyvät Makuvankkurin pakastealtaan vakiovalikoimaan.
]]>