Mangalitzan ulkofile 800-1000g
32,31 €
Mangalitzan eli villasian ulkofile sopii valmistettavaksi pihvinä tai pidemmän kaavan mukaan kokonaisena. Paino 800-1000g. Ilmoitettu hinta tyypilliselle 900g fileelle, veloitus todellisen painon mukaan 35,90€/kg.
Tuotekoodi:11601 Tuote saatavilla: Varastossa
Tuotteen tiedot
Mikä on mangalitza?
Villasika (mangalitza) on Itävalta-Unkarin keisarikunnassa 1860-luvulla jalostettu alkuperäissikarotu. Rotu on ajalta, jolloin ei ollut lämmitettyjä sikaloita, vaan eläinten piti pärjätä ulkona. Villasika on aikuisena suurikokoinen (200–300kg), kiharakarvainen, hyvin terve ja karaistunut rotu.
Nykyään Suomessa villasikoja on useilla tiloilla. Lihaksi kasvattavia tiloja on kymmenkunta, harraste-eläiminä ja kotitarvekasvatuksessa Mangalitzoja on runsaasti. Villasika voi elää vuoden ympäri ulkona, kunhan sillä on säänsuoja. Ruokinnaltaan villasika ei eroa tavallisesta siasta muutoin kuin ruoan määrän suhteen. Villasika tulee toimeen huomattavasti vähemmällä. Jos villasikaa ruokkii kuten risteytyssikaa, se saattaa lihoa.
Emakon tiineys kestää 114–116 vuorokautta ja porsaita syntyy yleensä 6-14. Villasioilla on tavallisesti helpot synnytykset ja ne hoitavat hyvin jälkikasvunsa. Synnytyksen on tapahduttava talvella sisätiloissa, mutta jo parin viikon ikäisiä possuja voi alkaa ulkoiluttaa pieniä hetkiä kerrallaan. Villasiat kasvavat hitaammin kuin nykysiat. Sillä kestää ruokinnasta riippuen 12-15 kuukautta kasvaa saman kokoiseksi kuin tavallinen sika on puolivuotiaana. Liha sikoja kasvatetaan noin 2 vuotta, jotta lihaan saadaan paras mahdollinen koostumus ja maku.
Luonteeltaan villasika on lempeämpi ja rauhallisempi kuin tavallinen sika. Aktiivisimmillaan se on aamulla ja illalla.
Mangalitzan liha
Mangalitzan liha on rasvaisempaa kuin tavanomaisesti tuotetun sian liha. Rasva on kuitenkin koostumukseltaan pehmeämpää, ja marmoroituu kauniisti lihassyiden väliin. Lihan marmoroitumiseen vaikuttaa myös eläimen ikä. Meillä eläimet kasvatetaan vähintään 14kk ikäisiksi.
Liha on myös selkeästi tummempaa ja täyteläisemmän makuista kuin tavanomainen sika. Kuitenkin maku on hyvin pehmeä.
Myös eläinten ruokinta vaikuttaa lihan makuun ja koostumukseen. Meillä eläimet ruokitaan lähellä tuotetuilla ohralla, kauralla ja herneellä. Ruokintaa täydennetään hyvälaatuisella nurmirehulla, jota on aina eläinten saatavilla, joka laidun muodossa tai kuivana heinänä.
Myydyimmät tuotteet
